Ontwerp huis- koororgel (Opus 5)
Op de foto hiernaast de tekening van het grote orgel dat inmiddels gebouwd is.
Het geraamte van de orgelkas is van blank eiken. Er zijn gekleurde panelen in gezet welke tevens voor de stabiliteit zorgen..
Het orgel is geheel demontabel zodat het in niet al teveel tijd te verplaatsen is. De complete samenbouw plus stemmen neemt dan ongeveer één week in beslag.
Het orgel is gemaakt van uitsluitend hoogwaardige materialen, zoals Eiken-, Beuken, Berken, Oregonpine en Padouk voor de constructie en de mechanieken, alsmede Messing en RVS. Voor de afdichtingen is schapenleer gebruikt. De ventielen zijn voorzien van schapenleer (wit) en wolvilt.
De drie klavieren zijn gemaakt op de oude ambachtelijke wijze: alle toetsen zijn per klavier uit één samengestelde plank (Oregonpine) gezaagd. De ondertoetsen zijn voorzien van kunstivoor van GPS Agencies (UK). De boventoetsen zijn van Padouk, een mooie rode houtsoort, klik s.v.p. op de betreffende pagina. De registertrekkers zijn voorzien van gedraaide knoppen van Padouk met tekstschildjes van porselein.
De windmachine is voorzien van een zwemmerbalg met gordijnregelaar.
Het orgel beschikt over een mechanische tremulant.
De Holpijp 8' is m.u.v. het Grootoctaaf te zien op mijn positief/ Intoneerlade.
Dispositie
Hoofdwerk (Manu aal I) Borstwerk (Manuaal II)
Holpijp 8' Quintadeen 8’
Prestant 8’ (transmissie O4' en HP) Dwarsfluit 8’ (vanaf g0)
Labiale Hobo 8’ (vanaf f0)
Octaaf 4’ Spilfluit 4’
Superoctaaf 2’ Concertfluit 2’
Quint 2 2/3’ vanaf g0 (D) Flageolet 1’ (vanaf f0)
Terts 1 3/5 vanaf g0 (D)
Sesquialter 2st (D)
Cornet decomposé 3st (D)
Koppelklavier (Manuaal III)
Dit klavier werkt rechtstreeks op de beide windladen zonder tussenkomst van Manuaal I of II, hierdoor is de speelaard lichter dan bij gebruik van koppelingen. Ook blijft elk manuaal afzonderlijk te gebruiken, hetgeen bij koppelingen niet het geval is. Het derde klavier is bij gebruikt als Hauptwerkconsole het derde klavier. Koppelingen gaan daarbij softwarematig.
Muzikaal/artistiek voordeel van een koppelklavier:
Er kan altijd op manuaal I én manuaal II worden gespeeld, dit is zoals gezegd met de gebruikelijke klavierkoppelingen niet mogelijk.
Pedaal
Het pedaal is softwarematig gekoppeld aan het Borstwerk, via Hauptwerk kunnen ook 16 en 32 voets registers worden aangesproken.
Speelhulpen:
* Elektrische tremulant op manuaal I (Hoofdwerk) of II (Borstwerk). De balgjes daarvan werken tevens als stootbalg als de tremulant uit staat.
* Pedaalkoppelingen: P/ Hoofdwerk/ Borstwerk
* Digitale Akoestiekverbetering: Alesis
Door het bijna volledig ontbreken van een goede akoestiek in kleine ruimten zoals een huiskamer klinkt een orgel nogal "droog", door het toepassen van een goede kunstmatige nagalm is dit probleem (ten dele!) uit de wereld.
Tractuur: Mechanisch én elektrisch
De traktuur wordt voor de manualen mechanisch én elektrisch (Hauptwerk) en voor het Pedaal alleen elektrisch, met als voordeel daardoor ook 16 en 32 voet.
Midi interface:
Het orgel is voorzien van een MIDI interface en contactloze (Hallsensoren) toetscontacten, zodat het orgel ook onbeperkt als drieklaviers plus pedaal-Hauptwerkconsole kan worden gebruikt. Ook is het mogelijk om midi-bestanden die op dit, of andere orgels zijn opgenomen automatisch (eventueel na correctie) door het orgel te laten afspelen. Er is dus niet persé een organist nodig (pianola)! Daartoe is een speelautomaat aan de tractuur van manuaal 2 (niet fisiek) gekoppeld.
Elektronica:
De elektronica is soft- en hardwarematig consequent ontwikkeld op basis van Arduino, zodat deze goed te servicen is. De eindversterker is een klasse D versterker van 40 Watt Rms. Afhankelijk van het geluidsvolume kan dit worden aangepast.
Orgelkas:
Zelfdragende "technische" constructie van blank eiken, dragende delen delen in de kas zijn veelal van gestoomd beuken. De opvulpanelen zijn van geschilderd berken
Het orgel is geheel demontabel, zowel in units als in losse onderdelen.
De traktuur blijft bij demontage vrijwel geheel in takt en behoeft dan slechts minimale correctie.
Voor gebruik in een hogere ruimte dan een huiskamer zijn er een drietal engeltjes (putti's) gepland.
Nieuwe reacties
28.04 | 10:42
Goedemiddag, Ik heb geprobeerd de bouwtekening voor de windma...
31.07 | 12:44
dit is heel interessant
16.03 | 11:56
Goede middag, Hoe zou ik aan die tekeningen van een kleine windmac...
02.08 | 19:56
heel indrukwekkend