Klavieren voor orgel Opus 5

Op de afbeelding hiernaast zie je een deel van het het orgel in zijaanzicht met de elektrische registertractuur duidelijk zichtbaar. Het front staat op de hoofdpagina van deze site. De techniek van het orgel met de drie balansklavieren is geheel mechanisch. Wat het pijpwerk betreft; er staan nu ca. 500 pijpen op het orgel Van de Octaaf vier voet (75% tin Stinkens Zeist) staan 36 pijpen in het front. Het is mogelijk later een mechanische of elektrische pedaallade achter het orgel toe te voegen.

De windvoorziening met zwemmerbalg en gordijnregelaar werkt met een windmotor met 75 mm WK druk. Deze wordt teruggeregeld met een gordijnregelaar tot 60 mm WK. Voor de dubbelwerkende tremulant (Hoofdwerk of Borstwerk) zijn er twee hulpbalgjes aan het balghuis gebouwd.

De toetsen van de klavieren én de pedalen zijn voorzien van kleine permanente magneetjes en de achterste klavierbalken van  printjes met Hallsensoren welke door een kleine computer (4 x 5 cm!) worden uitgelezen. Er gaan slechts enkele draden (bussysteem) van elk klavier naar het midigedeelte. De elektronica is door mijn zoon Jeroen Taverne ontwikkeld en is gebaseerd op het Arduino concept.

Het orgel is verhuist van mijn orgelmakerij op de bovenverdieping van mijn woning, naar de huiskamer. De hoogte van het orgel is 2,45 meter. 

Alle gebruikte stuurprinten voor de registermagneten zijn op Arduino gebaseerd en overal vrij verkrijgbaar. De benodigde software, alsmede reserveonderdelen zijn bij het orgel aanwezig. 

Zie verder s.v.p. de fotopagina's op deze site en de artikelen die over dit orgel zijn geschreven in het blad "Die Hausorgel" van de GdO (Duitsland /Internationaal; www.GdO.de en http://www.hausorgel.gdo.de 

Ook in de Bouwbrief is een viertal artikelen over de bouw van dit orgel opgenomen:Bouwbrief van Huismuziek; http://www.bouwerskontakt.nl

*Het orgel is in oktober 2018 tijdens het door mij georganiseerde driedaagse internationale GdO-AKH orgelcongres (gehouden in Zoetermeer Leiden en Zaandam) aan belangstellenden getoond.

Hilda 02.08.2013 19:56

heel indrukwekkend

Nieuwe reacties

28.04 | 10:42

Goedemiddag, Ik heb geprobeerd de bouwtekening voor de windma...

31.07 | 12:44

dit is heel interessant

16.03 | 11:56

Goede middag, Hoe zou ik aan die tekeningen van een kleine windmac...

02.08 | 19:56

heel indrukwekkend