klavier voor een klein positief

Klavier voor een positief

Het zelf maken van een klavier is geen eenvoudige zaak. Belangrijk is niet het wiel opnieuw te gaan uitvinden maar zoveel mogelijk gebruik te maken van bestaande constructies. Bij zelfbouw van een orgel, clavecimbel of een ander toetsinstrument verdient het aanbeveling ook het klavier zelf te maken en niet uit bijvoorbeeld een harmonium te betrekken. Hierdoor wordt stijlbreuk voorkomen en is er ook meer voldoening. Het klavier is het visitekaartje van je instrument!

Van oudsher worden de toetsen van een klavier uit een (samengestelde) plank van rechtdradig hout gezaagd. Hierdoor is een goede passing meestal gewaarborgd. Voor toetsbeleg kan uit een uitgebreid assortiment van materialen worden gekozen. (kunst)Ivoor en ebbenhout zijn niet verplicht. In mijn geval gebruikte ik kunstivoor van GPS-Agencies voor de ondertoetsen en Padouk, een uitheemse rode houtsoort voor de boventoetsen. Padouk moet niet worden geolied maar worden voorzien van een halfmatte UV blokkerende lak om de kleur goed te houden.

De afbeelding van het klavier hiernaast toont dit systeem. In mijn (nog niet goed gevulde!) fotoalbum staan staan ook een aantal foto's van het klavier van mijn kleine portatief. Klavieren bestaan er voornamelijk in twee typen: staart- of eenarmige klavieren (foto) en balans- of tweearmige klavieren. Het hangt van de toepassing af voor welk type er wordt gekozen.

Soms wordt echter de voorkeur gegeven aan losse latjes, welke ter plaatse van de ondertoetsen worden verbreed. Het pas maken hiervan kost nogal wat hoofdbrekens. Het voordeel van deze methode is echter dat een krom latje eenvoudig door een recht te vervangen is. De boventoetsen worden altijd in een later stadium opgelijmd.

De toetsen van een orgel scharnieren meestal op pennen, bij regalen meestal met leder- of perkamentscharnieren. 

In een komend artikel wordt het maken van klavieren volgens de eerstgenoemde methode uit de doeken gedaan.

Nieuwe reacties

28.04 | 10:42

Goedemiddag, Ik heb geprobeerd de bouwtekening voor de windma...

31.07 | 12:44

dit is heel interessant

16.03 | 11:56

Goede middag, Hoe zou ik aan die tekeningen van een kleine windmac...

02.08 | 19:56

heel indrukwekkend